Als het gaat om het ontwerpen van bijvoorbeeld een logo, een flyer of een gehele huisstijl, het selecteren en combineren van kleuren is hiervoor cruciaal. Kleuren hebben een eigen betekenis, dus het is altijd verstandig om na te denken welke kleuren jouw organisatie weerspiegelen. Het is immers hoe je als organisatie overkomt naar jouw potentiële doelgroep en huidige doelgroep. In deze blog gaan wij je meer leren over de volgende punten:
- Het kleurenwiel
- Verschillende kleursoorten en hun betekenis
- Hoe maak je een succesvolle kleuren combinatie?
Het kleurenwiel
Het kleurenwiel is kort samengevat een basis voor grafisch ontwerpers. Naast het kleurenwiel bestaan er ook andere modellen, maar dit wiel is uitermate geschikt voor beginners.
Op het kleurenwiel vind je de primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Het wiel illustreert de onderlinge relatie tussen deze kleuren.
De primaire kleuren rood, geel en blauw (RGB) zijn gelijkmatig verdeeld over het kleurenwiel. Met deze primaire kleuren kun je nieuwe kleurencombinaties maken, wat uiteindelijk secundaire kleuren worden. En wanneer je een primaire kleur combineert met een secundaire kleur, dan ontstaat er een tertiaire kleur. In totaal staan er 12 kleuren op het kleurenwiel, waaronder drie primaire kleuren, drie secundaire kleuren en zes tertiaire kleuren.
Huisstijl kleurcombinaties
Er zijn diverse methoden om een succesvolle kleurcombinatie te bereiken. Heb je zin in een uitdaging en hou je van darten? Print dan de kleurencirkel uit en hang deze op een dartbord. De eerste vijf of zes kleuren die je raakt met de dartpijlen, vormen je combinatie. Misschien ontstaat er wel een hele mooie kleurcombinatie.
Persoonlijk geven wij echter de voorkeur aan een iets mindere willekeurige aanpak bij het kiezen van de kleuren voor jouw huisstijl. Het kiezen van kleuren voor je huisstijl kan een stressvolle opgave lijken als je niet weet waar je moet beginnen. Gelukkig kans ons ervaren personeel je daar een handje mee helpen. Daarnaast hebben wij ook een aantal kleurschema’s opgesteld die je een handje kunnen helpen:
Complementair:
Deze kleuren liggen recht tegenover elkaar op het kleurenwiel. Hiermee kun je een opvallend contrast te creëren.
Analoog:
Analoge kleuren vind je juist naast elkaar op een kleurenwiel. Deze kleuren liggen vaak dicht bij elkaar en kunnen goed in elkaar overlopen.
Triadisch:
Hierbij liggen de kleuren gelijkmatig verdeeld over het kleurenwiel. Ze zorgen voor een levendige combinatie, maar je moet wel oppassen om ze samen te voegen en ze balanceren.
Split-complementair:
Deze kleuren variëren op het kleurenschema. Het zorgt voor een sterk contrast en geeft je meer kleuren om mee te gaan werken.
Tetradisch:
In dit schema zijn vier kleuren verdeeld in twee complementaire paren, wat resulteert in levendige kleurcombinaties. Dit schema werkt het beste wanneer je één kleur als dominante tint gebruikt en de andere accentkleur.
Monochromatisch:
Een kleurencombinatie met één kleur op het kleurenwiel. Je gaat hiermee alleen veel in de verzadiging van de kleur zitten.
Kleurenbetekenissen
Veel mensen weten niet dat elke kleur een eigen betekenis heeft. Je moet dus goed onderzoeken wat de kleuren van je toekomstige huisstijl betekenen. Daarnaast hangt de betekenis van een kleur ook sterk af van de cultuur waarin het wordt gebruikt.
Warme kleuren
Warme kleuren zijn onder anderen rood, oranje, geel en duizenden variaties van deze kleuren. Deze kleuren worden vaak geassocieerd met warmte, energie en opwinding. Deze kleuren roepen vaak gevoelens van passie, enthousiasme en warmte op. ZE worden vaak gebruikt om een gevoel va gezelligheid en levendigheid te creëren in een ruimte of ontwerp.
Koude kleuren
Koude kleuren zijn kleuren die geassocieerd worden met koelte, rust en kalmte. Ze omvatten tinten zoals blauw, groen, paars en alle kleuren die daarvan zijn afgeleid. Deze kleuren roepen vaak gevoelens op van sereniteit, frisheid en ontspanning. Ze worden vaak gebruikt om een gevoel van rust en vrede te creëren in een ruimte of ontwerp.
Neutrale kleuren
Neutrale kleuren zijn kleuren die geen uitgesproken warme of koude eigenschappen hebben. Ze worden vaak gezien als rustgevend en veelzijdig, omdat ze goed kunnen worden gecombineerd met zowel warmte als koude kleuren. Voorbeelden van neutrale kleuren zijn wit, beige, grijs, taupe, bruin en zwart. Neutrale kleuren worden vaak gebruikt als achtergrondkleur in ontwerpen omdat ze andere kleuren goed kunnen complementeren en accentueren. Ze zorgen ook voor een gebalanceerd en tijdloos ontwerp.
Hieronder hebben wij nog een korte beschrijving van elke kleur die hier boven staat beschreven.
- Rood: passie, liefde, kracht
- Oranje: energie, creativiteit, zelfzekerheid
- Geel: geluk, vrolijkheid, warmte
- Groen: vernieuwing, natuur, kalmerend
- Blauw: verantwoordelijk, betrouwbaar, loyaal
- Paars: creativiteit, exclusiviteit, romantiek
- Zwart: mysterie, elegantie, formaliteit
- Wit: zuiverheid, schone lei, goedheid
- Grijs: conservatief, formeel, modern
- Bruin: natuur, betrouwbaarheid, standvastigheid
- Beige: conservatief, betrouwbaarheid, flexibiliteit
- Roomkleurig/Ivoor: rustig, puurheid, geschiedenis
Mocht je niet uit jouw kleuren combinatie komen? Dan helpen wij je graag een handje verder. Je kunt vrijblijvend contact opnemen via het telefoonnummer 0591 – 230 025 of via het mailadres info@peatdigital.nl. Heb je al een huisstijl en wil je graag een website op maat laten realiseren? Dan kun je bij ons label Webba terecht.