Ook dit jaar vliegt weer voorbij. Voordat je het weet staan we weer met oliebollen en champagne te proosten op het nieuwe jaar. Waar het einde van een jaar altijd een mooi moment is om terug te blikken, is het ook een mooi moment om vooruit te kijken. En dat doen we maar al te graag aan de hand van een aantal online marketingtrends voor 2022.
Vijf online marketingtrends
Dat het internetgebruik is gestegen in de laatste twee jaar hadden veel mensen aan zien komen. We waren al niet achter onze laptops en telefoons weg te slaan, en dat is tijdens de Corona periode alleen nog maar erger geworden. Online aanwezig zijn is de standaard, en deze standaard heeft een heleboel ontwikkelingen in gang gezet. Alles wat we doen, doen we online.
Als online marketeer speel je daar maar al te graag op in. Maar om dat te blijven doen moet je wel op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en de verwachte trends. Met de online marketingtrends van 2022 nemen wij alvast een voorproefje op de nabije toekomst van de online marketing wereld.
1. Content, content en content
Als er iets is waar internetgebruikers geen genoeg van kunnen krijgen is het content. Het liefst zo origineel en creatief mogelijk. Dagelijks nemen we ontzettend veel content op, en jij wil daar als bedrijf natuurlijk tussen zitten. Om op te vallen in de enorme zee aan content en content creators moet je op de hoogte blijven van de belangrijkste trends.
Korte video content
Je hele boodschap in een korte video krijgen kan een moeilijke opgave zijn maar het is zeker de moeite waard. Korte filmpjes houden de aandacht van je bezoekers vast. Er wordt geen lange spanningsboog verwacht. Weet jij de boodschap van je bedrijf vast te leggen in een korte video dan ben je al snel met ƩƩn druk op de knop zichtbaar op de telefoons van vele kijkers. Korte videoās zijn ideaal voor social media (TikTok & Instagram Reels) en vergroten de betrokkenheid van je bezoekers.
Content recyclen
Elke week met creatieve en originele content te komen is een uitdaging. Gelukkig is het zeker niet erg om content te recyclen. Heb je vorige maand een goede blog geschreven? Deel deze op in kortere stukjes tekst en post ze op social media. Zo bereik je een ander publiek met dezelfde content. Of gooi dat leuke artikel dat je hebt geschreven eens in een video jasje. Door content in een andere vorm te gieten, kun je deze verspreiden over meerdere kanalen. Volledig aangepast aan de doelgroep.
2. Social commerce
Als we het hebben over online marketingtrends voor 2022, mag social media niet achterblijven. Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom is het ook geen wonder dat de ontwikkelingen binnen deze kanalen als paddenstoelen uit de grond schieten. Een van deze ontwikkelingen is social commerce. Social commerce is een soort samensmelting tussen e-commerce en sociale platformen waardoor sommige social media zelf in verkoopkanalen veranderen.
Je doelgroep op de juiste kanalen bereiken
Verschillende social media kanalen hebben verschillende doelgroepen. En juist daarom is social commerce zoān mooie ontwikkeling. Door het inzetten van de verschillende social media kanalen is het mogelijk om je doelgroep gerichter te benaderen. Denk voordat je begint goed na over waar jouw doelgroep zich bevindt en hoe jij deze wil benaderen. Wat is de boodschap die je over wil brengen? Heb je dit duidelijk voor jezelf dan is het alleen nog zaak om de juiste content te maken.
Soepele koopervaringen
De customer journey wordt drastisch ingekort door social commerce. De tijd tussen het zien van een product en het overgaan tot aankoop is aanzienlijk minder. Ziet de consument iets leuks voorbij komen dan kan direct daar besloten worden of er over wordt gegaan tot aankoop of dat er verder wordt gekeken.
Daarnaast is het makkelijker om de klantenservice zo goed en snel mogelijk te doen. Via een berichtje op Instagram of Facebook kan de consument rechtstreeks contact opnemen met het bedrijf. Andersom is dit ook interessant. Het bedrijf kan rechtstreeks aan de klanten vragen wat de verwachtingen zijn. Vraag bijvoorbeeld via een verhaal welke van de twee mogelijke verpakkingen de voorkeur heeft.
3. Permissiemarketing
Toestemming vragen, het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar voor de online marketing wereld was dit niet altijd het geval. Marketeers zijn jarenlang afgeleid door mooie technische snufjes die ervoor zorgen dat ze mensen kunnen volgen in elke stap die ze online maken. Maar hier begint een eind aan te komen.
Privacy wetgeving
Veel mogelijkheden worden beperkt door de veranderingen in de privacy wetgeving. Maar is dit wel zo erg als het lijkt? Natuurlijk gaat er een heleboel informatie over de consument verloren, maar aan de andere kant is ook al bewezen dat dit geen ramp hoeft te zijn. Zo heeft bijvoorbeeld de NPO een experiment gedaan met āācontextual targetingāā, waaruit blijkt dat je echt niet alles hoeft te weten over je potentiĆ«le klanten.
Wanneer deze potentiƫle klanten vervolgens toestemming hebben gegeven komt er weer veel informatie naar boven. Het mooie hieraan is dat je dan niet meer fors hoeft te investeren in advertentiekosten voor deze klanten. Wanneer de toestemming is gegeven kun je gebruik maken van voordelige kanalen als e-mail, sms, push notificaties en chat berichten.
In de toekomst zullen we een hybride vorm van marketing ondervinden met gedeeltelijk technologische en menselijke interactie. Daarbij is het slim om de interactie met anonieme bezoekers op je website te automatiseren door gebruik van āāhuman likeāā chatbots tot je weet dat ze echt geĆÆnteresseerd zijn. Geef ze daarna de menselijke interactie die ervoor zorgt dat ze over de streep worden getrokken.
4. User generated content
Hele zinnen schrijven met chocomel pakken. Wie heeft het niet voorbij zien komen. Elk jaar komt het weer terug en zien we op social media de raarste creaties voorbijkomen. Dit is een geweldig voorbeeld van user generated content.
In een zee van gesponsorde content is het moeilijk om vertrouwen van potentiƫle klanten te winnen. Het gebruik van user generated content zorgt voor herkenning en vertrouwen bij je doelgroep. Wanneer je ziet dat je buurvrouw op social media post dat ze ontzettend blij is met haar nieuwe paar schoenen, ben je sneller geneigd om de content als betrouwbaar te bestempelen.
In 2022 gaan we hier naar verwachting alleen maar meer van zien. Probeer daarom als bedrijf hier meer op in te zetten. Deel berichten van klanten over je bedrijf en probeer met leuke acties meer engagement te creƫren. Komen jouw producten of diensten al voorbij op de socials van je klanten?
5. Online events worden het nieuwe normaal
Weer een workshop die vroeg in de ochtend plaats vindt. Normaal gesproken betekent dat extra vroeg opstaan en je haasten om op tijd te komen. Maar bij het wegvallen van veel offline events hebben de online events direct het gat gevuld. En dat is toch eigenlijk ook best wel fijn.
Normaal gesproken zijn events een trigger voor mensen om samen te komen. Maar nu de mensen de directheid en het comfort van een online event hebben ervaren zullen er genoeg zijn die de online events er graag in houden.
Daarnaast zitten er voor de organisator ook een aantal voordelen aan. Het opzetten van een offline event kost een heleboel tijd en geld. Daar is bij een online event minder sprake van. De hoge mate van interactie door middel van de chatfunctie zorgt ook weer voor een nieuwe dynamiek. En komen een aantal mensen nou te laat? Geen paniek, want een online event is meestal makkelijk terug te kijken op een ander moment. Kortom, van online events zijn we nog lang niet af.
Meer te weten komen?
Deze ontwikkelingen zijn natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. Zo zijn er nog veel meer marketingstrategieën en trends die het aankomende jaar door gaan breken. Wil jij graag meegaan met de tijd en op de hoogte zijn van nog meer online marketingtrends voor 2022? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.